Zimowe przyprawy i ich właściwości

Czym pachnie zima? Na to pytanie zdecydowana większość z nas odpowie: cynamonem, imbirem, kardamonem, wanilią, miodem i chili. To nie tylko najbardziej charakterystyczne, zimowe zapachy, ale też najczęściej używane w tym okresie przyprawy. Sprawdzamy, czy poza magiczną atmosferą, którą potrafią wprowadzić, mają w sobie magiczną moc leczniczą lub odchudzającą!

1.       Cynamon

Uwielbiany właściwie przez wszystkich. Jego woń jest zniewalająca, a smak może dodać słodyczy każdemu deserowi, dzięki czemu uchronimy się przed wsypaniem nadmiernej ilości cukru. Trudno wyobrazić sobie zimę bez pieczonego jabłka z cynamonem, czy piernika, który nie pachnie tą wyjątkową przyprawą. Jednak poza niewątpliwymi walorami zapachowymi i smakowymi, cynamon odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi.

cynamon

Działanie:

-przeciwzapalne i bakteriobójcze,

-ograniczanie rozmnażania drożdżaków,

-poprawa krążenia,

-pomoc przy chorobach układu pokarmowego, bólach mięśniowych i menstruacyjnych,

-przyspieszanie metabolizmu, czyli działanie odchudzające.

Niewątpliwie warto dodawać go do kawy, ciast i deserów!

2.       Imbir

Korzeń imbiru to znany rozgrzewacz. Jeśli zdarzy nam się przemarznąć na mrozie, przeziębić się lub złapać bakterię, która atakuje nasze gardło, to napar z imbiru jest niezastąpiony. Trzeba jednak uważać z jego użyciem, bo efektowi rozgrzewającemu towarzyszy wysuszenie organizmu! Łączymy go więc między innymi z miodem. A jakie właściwości poza rozgrzewaniem i zabijaniem bakterii posiada imbir?

imbir

Działanie:

-łagodzenie mdłości (dobry dla kobiet w ciąży i osób, które odczuwają skutki choroby lokomocyjnej),

-ochrona przed tworzeniem się zakrzepów w naczyniach krwionośnych,

-leczenie migrenowych bólów głowy,

-odkażanie i odświeżenie jamy ustnej,

-usprawnianie krążenia krwi.

Imbir możemy pić i jeść nie tylko na słodko! To idealna przyprawa do dań i zup. Charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, ale doda też ciekawego posmaku w takich daniach jak gulasz czy zupa z dynii!

3.       Kardamon

Jego nazwa brzmi melodyjnie i budzi przyjemne skojarzenia, jednak kardamon cieszy się znacznie mniejszą popularnością od cynamonu. Jest jedną z najstarszych przypraw świata z rodziny imbirowatych, której łodygi hodowane są głównie w lasach tropikalnych, stąd jego nieco wyższa cena.

kardamon

Działanie:

-nazywany jest naturalnym afrodyzjakiem, działa na impotencję i zaburzenia erekcji,

-obniżanie ciśnienia krwi,

-odświeżanie oddechu,

-oczyszczanie dróg moczowych,

-działanie detoksykujące.

Kardamon podobnie jak cynamon kojarzy nam się ze słodkimi, świątecznymi przyprawami, jednak jego pierwotne wykorzystanie w kuchni dalekiego Wschodu to potrawy typu curry oraz doprawianie dań z ryżem.

4.       Wanilia

Boski aromat wanilii jest jednym z najchętniej wykorzystywanych również w produktach, które z wanilią mają niewiele wspólnego. Waniliowe budynie, cukry aromatyzowane, kremy z dodatkiem aromatu waniliowego – na rynku spożywczym wiele jest produktów, po które nie powinniśmy sięgać! Prawdziwa wanilia to ta, której ziarenka wydobywamy z cienkich, czarnych lasek.

wanilia

Działanie:

-pomoc przy dolegliwościach trzustki, żołądka i wątroby,

-działanie pobudzające, ale nie narkotyczne,

-pomoc w stanach depresyjnych i przy wyczerpaniu organizmu,

-przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne,

-wzmacnianie mięśnia sercowego.

Wanilia ma fantastyczne walory smakowe, jeśli jednak chcemy dodawać ją do ciast lub kawy, przygotujmy własny syrop lub cukier waniliowy bez sztucznych dodatków!

5.       Miód

W okresie zimowym stosowany zamiast cukru do herbat, ciast, deserów, kawy, a nawet jako syrop na kaszel. Ma właściwości nawilżające, o czym wiemy również dzięki temu, że często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznych. Czy rzeczywiście warto stosować go jako zamiennik dla cukru?

miod

Działanie:

-bakteriobójcze i przeciwzapalne,

-wzmacnianie mięśnia sercowego,

-kojenie nerwów,

-gojenie ran.

Miód to rzeczywiście dobra alternatywa dla cukru, jednak musimy uważać przy zakupach. W supermarketach roi się od miodów rozwodnionych, których właściwości nie są tak silne. Jeśli dodajemy go do gorących napojów również traci on na wartości! Poczekaj, aż herbata trochę wystygnie i dopiero wtedy dopraw ją miodem, w przeciwnym razie będzie on tylko bardzo drogim cukrem!

6.       Chili

Zimą takie potrawy jak chili con carne czy zupa krem z dodatkiem magicznej papryczki to ratunek dla wyziębionego organizmu. Jednak ta ostra przyprawa działa na wiele różnych obszarów naszego zdrowia. Dlaczego jeszcze warto ją spożywać?

chili

Działanie:

-rozgrzewające i przeciwzapalne,

-antynowotworowe,

-przeciwbólowe,

-wspomaganie układu krążenia i trawienia.

Papryka chili ma specyficzny smak. Nawet sproszkowana jest niezwykle ostra. Jeśli chcesz się rozgrzać, ale nie przepadasz za bardzo ostrymi potrawami, uważaj z ilością dodawaną do dań!

Przyprawy to nie tylko kwintesencja smaku naszych potraw i dobry nastrój po spożyciu słodyczy z aromatem wanilii czy cynamonu. To też działanie lecznicze i odchudzające, które fundujemy sobie, jedząc ulubione dania! Warto to wiedzieć i wykorzystywać na co dzień!

Oceń ten post.

Podeślij znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Prezenty świąteczne dla fit freaka

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To ostatni dzwonek, by kupić piękne, wymarzone prezenty świąteczne dla naszych bliskich. Mówi...

Zamknij