Multifunkcyjny kokos

Znacie pojęcie „super food”? Tym mianem określa się produkty spożywcze, które charakteryzują się dużą ilością właściwości. W gronie superbohaterów pokarmowych mamy takie warzywa i owoce, jak brokuły, jagody goji, ale też jajka. A jakim pojęciem określić dary natury, które poza właściwościami odżywczymi, świetnie nadają się do pielęgnacji, a nawet do smażenia? Dziś o cudownym działaniu i różnorodnym zastosowaniu multifunkcyjnego kokosa!

Orzech jak żaden inny

O jego szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach życia wiedzą wszyscy. Rośnie na drzewie zwanym po malajsku „pokok seribu guna”, co oznacza dokładnie – drzewo o tysiącu zastosowań. Podobnie w sanskrycie – kalpa vriksha, czyli drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Trudno się z tym nie zgodzić! Z orzecha kokosu wytwarza się olej idealny do smażenia w wysokich temperaturach i jako zamiennik dla masła w wypiekach.

olej-kokosowy

Ten sam olej kokosowy perfekcyjnie nawilża skórę i włosy, przez co coraz częściej spotyka się go na półkach w drogeriach. Poza olejem z kokosa powstaje mleko kokosowe – jedno z najlepszych mlek roślinnych. Jego gęsta część może służyć jako śmietana, na przykład w kruchym cieście. Co poza tym? Woda kokosowa! Samo dobro, czyli moc elektrolitów. I na koniec wiórki kokosowe – świetny dodatek do ciast i deserów, jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów roślinnych.

Nietypowe właściwości

miąższ kokosa to źródło takich minerałów jak błonnik, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy

To dobrodziejstwo od Matki Natury swoje szczególne właściwości zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczowych, podobnych do tych, które spożywamy w rybach czy awokado. Jego miąższ to fantastyczne źródło takich minerałów jak błonnik, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Warto zatem włączyć go do swojej diety szczególnie zimą i jesienią, kiedy odnotowujemy spadek formy, tym bardziej, że w długie wieczory odczuwamy wzmożoną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a kokos świetnie sprawdzi się w roli deseru. Osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem złego cholesterolu z pewnością ucieszy też fakt, że ta słodka przekąska właśnie dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca! Aż trudno uwierzyć, ile dobrego jest w stanie zdziałać. A to dopiero początek!

Kokosowe odchudzanie

Aktywni użytkownicy Instagrama z pewnością kojarzą całą masę zdjęć owsianek i deserów z dużą ilością wiórek kokosowych albo kawałków miąższu. Pod takimi wpisami zwykle spotkamy hashtagi #fit i jest w tym dużo prawdy! Kokos jest największym sprzymierzeńcem osób na diecie, gdyż pomaga w odchudzaniu.

kokosowe-odchudzanie

To kolejna świetna wiadomość dla wszystkich wielbicieli słodyczy, którzy na co dzień szukają zdrowych zamienników kalorycznych batonów czy ciast. Jak to działa? Zawarty w kokosie błonnik daje nam uczucie sytości na długie godziny, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami!

Olej samo dobro

Osoby dbające o linię równie chętnie używają oleju kokosowego. I słusznie, bo ma on wysoką temperaturę spalania, dlatego do smażenia nadaje się dużo lepiej od popularnej i często błędnie wykorzystywanej w tym celu oliwy z oliwek. Badania naukowe potwierdzają, że ten rodzaj tłuszczu powinien być używany do smażenia szczególnie przez osoby zmagające się z nadwagą oraz otyłością brzuszną. Jest on też cudownym paliwem dla sportowców, którzy bardzo często spożywają go tuż przed treningiem, by dostarczyć sobie energii. To, że doskonale sprawdza się w dietetycznej kuchni, to jednak nie koniec jego zalet. Olej kokosowy to też świetny kosmetyk, którego można używać w czystej formie jako kremu do rąk czy do olejowania włosów. Ma silne właściwości odżywcze i pielęgnacyjne, dzięki czemu cudownie nawilża naszą skórę i włosy, sprawiając, że stają się miękkie jak nigdy dotąd. Dodatkowo ten zapach działa terapeutycznie i naprawdę potrafi odprężyć!

Mleko bez laktozy

mleko-kokosowe

Popularność diety bez laktozy sukcesywnie rośnie, a na półkach sklepowych znajdziemy m. in. mleka sojowe, migdałowe i… oczywiście kokosowe. Dostępne jest pod dwoma postaciami – w puszce i w kartonie. Mleko z puszki świetnie nadaje się do dań takich jak curry, ale też do ciast – jego gęstą część wykorzystuje się na przykład zamiast śmietany w cieście kruchym. Mleko w tradycyjnej formie w kartonie śmiało można dodać do kawy i uzyskać nie tylko odmienny, pyszny smak, ale też dodatkową dawkę słodyczy. To jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego!

Naturalny izotonik

Nawadnia lepiej niż woda – to slogan, który zwykle słyszymy w reklamach napojów izotonicznych i tabletek do rozpuszczania. Taki napój świetnie sprawdza się po intensywnym wysiłku fizycznym, po chorobie, przy migrenowych bólach głowy, ale także po nieprzespanej nocy. Jednak w tych sklepowych zawarta jest cała tablica pierwiastków, które nie powinny się w nich znaleźć. Już patrząc na ich kolory, ma się wyrzuty sumienia w stosunku do swojego organizmu. Do akcji wkracza jednak woda kokosowa! Jest naturalnym izotonikiem bogatym w witaminę C, potas, fosfor i magnez oraz substancje, które opóźniają proces starzenia się skóry.

fot. flickr.com
fot. flickr.com

Przedstawione tu zalety kokosa to tylko część jego leczniczo-dietetycznego działania. Naukowcy wspominają też o zastosowaniu kokosa przeciw próchnicy, pleśniawkom czy jako naturalnego antybiotyku. Tyle dobroci od samej natury! Naprawdę warto po niego sięgnąć!

Oceń ten post.

Podeślij znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ze skrajności w skrajność, czyli dlaczego powinnaś jeść gluten

Gdyby zrobić ranking najbardziej napiętnowanych słów roku, w 2016 nie wygrałoby nazwisko żadnego z polityków ani „kryzys”, ani „upał”. Najbardziej...

Zamknij