Multifunkcyjny kokos

Znacie pojęcie „super food”? Tym mianem określa się produkty spożywcze, które charakteryzują się dużą ilością właściwości. W gronie superbohaterów pokarmowych mamy takie warzywa i owoce, jak brokuły, jagody goji, ale też jajka. A jakim pojęciem określić dary natury, które poza właściwościami odżywczymi, świetnie nadają się do pielęgnacji, a nawet do smażenia? Dziś o cudownym działaniu i różnorodnym zastosowaniu multifunkcyjnego kokosa!

Orzech jak żaden inny

O jego szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach życia wiedzą wszyscy. Rośnie na drzewie zwanym po malajsku „pokok seribu guna”, co oznacza dokładnie – drzewo o tysiącu zastosowań. Podobnie w sanskrycie – kalpa vriksha, czyli drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Trudno się z tym nie zgodzić! Z orzecha kokosu wytwarza się olej idealny do smażenia w wysokich temperaturach i jako zamiennik dla masła w wypiekach.

olej-kokosowy

Ten sam olej kokosowy perfekcyjnie nawilża skórę i włosy, przez co coraz częściej spotyka się go na półkach w drogeriach. Poza olejem z kokosa powstaje mleko kokosowe – jedno z najlepszych mlek roślinnych. Jego gęsta część może służyć jako śmietana, na przykład w kruchym cieście. Co poza tym? Woda kokosowa! Samo dobro, czyli moc elektrolitów. I na koniec wiórki kokosowe – świetny dodatek do ciast i deserów, jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów roślinnych.

Nietypowe właściwości

miąższ kokosa to źródło takich minerałów jak błonnik, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy

To dobrodziejstwo od Matki Natury swoje szczególne właściwości zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczowych, podobnych do tych, które spożywamy w rybach czy awokado. Jego miąższ to fantastyczne źródło takich minerałów jak błonnik, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Warto zatem włączyć go do swojej diety szczególnie zimą i jesienią, kiedy odnotowujemy spadek formy, tym bardziej, że w długie wieczory odczuwamy wzmożoną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a kokos świetnie sprawdzi się w roli deseru. Osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem złego cholesterolu z pewnością ucieszy też fakt, że ta słodka przekąska właśnie dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca! Aż trudno uwierzyć, ile dobrego jest w stanie zdziałać. A to dopiero początek!

Kokosowe odchudzanie

Aktywni użytkownicy Instagrama z pewnością kojarzą całą masę zdjęć owsianek i deserów z dużą ilością wiórek kokosowych albo kawałków miąższu. Pod takimi wpisami zwykle spotkamy hashtagi #fit i jest w tym dużo prawdy! Kokos jest największym sprzymierzeńcem osób na diecie, gdyż pomaga w odchudzaniu.

kokosowe-odchudzanie

To kolejna świetna wiadomość dla wszystkich wielbicieli słodyczy, którzy na co dzień szukają zdrowych zamienników kalorycznych batonów czy ciast. Jak to działa? Zawarty w kokosie błonnik daje nam uczucie sytości na długie godziny, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami!

Olej samo dobro

Osoby dbające o linię równie chętnie używają oleju kokosowego. I słusznie, bo ma on wysoką temperaturę spalania, dlatego do smażenia nadaje się dużo lepiej od popularnej i często błędnie wykorzystywanej w tym celu oliwy z oliwek. Badania naukowe potwierdzają, że ten rodzaj tłuszczu powinien być używany do smażenia szczególnie przez osoby zmagające się z nadwagą oraz otyłością brzuszną. Jest on też cudownym paliwem dla sportowców, którzy bardzo często spożywają go tuż przed treningiem, by dostarczyć sobie energii. To, że doskonale sprawdza się w dietetycznej kuchni, to jednak nie koniec jego zalet. Olej kokosowy to też świetny kosmetyk, którego można używać w czystej formie jako kremu do rąk czy do olejowania włosów. Ma silne właściwości odżywcze i pielęgnacyjne, dzięki czemu cudownie nawilża naszą skórę i włosy, sprawiając, że stają się miękkie jak nigdy dotąd. Dodatkowo ten zapach działa terapeutycznie i naprawdę potrafi odprężyć!

Mleko bez laktozy

mleko-kokosowe

Popularność diety bez laktozy sukcesywnie rośnie, a na półkach sklepowych znajdziemy m. in. mleka sojowe, migdałowe i… oczywiście kokosowe. Dostępne jest pod dwoma postaciami – w puszce i w kartonie. Mleko z puszki świetnie nadaje się do dań takich jak curry, ale też do ciast – jego gęstą część wykorzystuje się na przykład zamiast śmietany w cieście kruchym. Mleko w tradycyjnej formie w kartonie śmiało można dodać do kawy i uzyskać nie tylko odmienny, pyszny smak, ale też dodatkową dawkę słodyczy. To jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego!

Naturalny izotonik

Nawadnia lepiej niż woda – to slogan, który zwykle słyszymy w reklamach napojów izotonicznych i tabletek do rozpuszczania. Taki napój świetnie sprawdza się po intensywnym wysiłku fizycznym, po chorobie, przy migrenowych bólach głowy, ale także po nieprzespanej nocy. Jednak w tych sklepowych zawarta jest cała tablica pierwiastków, które nie powinny się w nich znaleźć. Już patrząc na ich kolory, ma się wyrzuty sumienia w stosunku do swojego organizmu. Do akcji wkracza jednak woda kokosowa! Jest naturalnym izotonikiem bogatym w witaminę C, potas, fosfor i magnez oraz substancje, które opóźniają proces starzenia się skóry.

fot. flickr.com
fot. flickr.com

Przedstawione tu zalety kokosa to tylko część jego leczniczo-dietetycznego działania. Naukowcy wspominają też o zastosowaniu kokosa przeciw próchnicy, pleśniawkom czy jako naturalnego antybiotyku. Tyle dobroci od samej natury! Naprawdę warto po niego sięgnąć!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.