Modne diety – bez laktozy

Laktoza. Cukier mleczny. Organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, dwucukier zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy. Od momentu odkrycia (1619 rok) mało istotna, chemiczna substancja występująca w nabiale, nad której działaniem nikt się szczególnie nie zastanawiał. Od kilku sezonów do spółki z glutenem wróg publiczny numer jeden. Dlaczego wszyscy nagle przestaliśmy pić mleko? I czy naprawdę modna dieta bezlaktozowa jest dla wszystkich?

Alergicy i trendsetterzy

Badania na alergie pokarmowe stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne. Co ciekawe, ich wyniki potrafią być dla nas szokujące. Szczególnie gdy okazuje się, że rzeczy, które uwielbiamy jeść, zdecydowanie nam nie służą. I co wtedy? Zrezygnować z ulubionych produktów, zminimalizować ich spożycie, pozwalać sobie na nie sporadycznie, a może zupełnie się tym nie przejmować?

alergicy-i-trendsetterzy

Wszystko zależy od tego, w jakim stopniu dany składnik pokarmowy nam nie służy. Jeśli mamy do czynienia z alergią, spożywanie go byłoby wysoce nierozsądne. Nasza świadomość własnego organizmu uległa ogromnej zmianie. Ale czy tylko dlatego coraz częściej słyszy się w kawiarniach „latte na sojowym mleku”? Badania naukowe mówią, że nietolerancja laktozy występuje w przyrodzie znacznie rzadziej niż się wydaje!

Rodzaje nietolerancji

rodzaje-nietolerancji

Tym, którzy cierpią na nietolerancję laktozy, ten fakt z pewnością nie umknie. Po spożyciu nabiału wystąpi u nich biegunka, wzdęcia i silne bóle brzucha. Dzieje się tak dlatego, że osoby te nie mają w organizmie laktazy, czyli enzymu, który odpowiada za trawienie laktozy. Są to jednak sporadyczne przypadki. Wśród nich możemy wyróżnić takich, którzy urodzili się bez laktazy (zdarza się to bardzo rzadko), nietolerancję odziedziczyli po rodzicach (równie rzadko) albo nabyli chorobę z wiekiem. To ostatnie zdarza się czasowo, np.  po okresie, w którym przyjmujemy antybiotyki. Nasza flora bakteryjna w jelitach jest wtedy niszczona, a enzym potrzebny do trawienia laktozy nie wytwarza się, przez co czasowo możemy nie trawić mleka i produktów mlecznych. Poza tym nietolerancja występuje wtórnie wraz z takimi schorzeniami i chorobami jak: celiakia, mukowiscydoza, choroba Whipple’a, choroba Crohna, zespół Zollinger-Ellisona, enteropatia cukrzycowa, enteropatia związana z zakażeniem wirusem HIV czy rakowiak. Ilu wielbicieli diety bez laktozy usłyszało taką diagnozę? Przypuszczalnie niewielu.

Laktoza samo zło

laktoza-samo-zlo

Co ciekawe, niespożywanie laktozy jest też częścią innych diet z nieco innych powodów niż nietolerancja. Na świadome odstawienie nabiału decydują się wszyscy, którzy przeszli na dietę paleo, czyli jedzenie naszych praprzodków. Według zwolenników tego typu żywienia picie mleka czy spożywanie nabiału, który zawiera ten dwucukier nie wpływa korzystnie na naszą sylwetkę, ponieważ dostarcza nagłego wyrzutu węglowodanów do krwi, co tylko wzmaga apetyt. Nabiał ma zbyt wysoki indeks glikemiczny, by być spożywanym przez osoby na diecie paleo. Wydaje się więc, że jeśli chcemy schudnąć, powinniśmy unikać produktów z laktozą. Czy tak jest naprawdę?

Co daje mleko?

W całym tym szale na dietę bez laktozy zapominamy o jednym, bardzo istotnym aspekcie – produkty, które zawierają laktozę, zawierają jednocześnie bardzo wartościowe białko! To zawarte w twarożku przyczynia się do budowy mięśni, jest więc niezbędne osobom, które chcą zwiększyć swoją masę mięśniową i ładnie wyrzeźbić ciało. Nabiał jest też jednym z filarów diety naszych dzieci – bogactwo wapnia wpływa korzystnie na ich rozwój, przede wszystkim na budowę kości. Warto pamiętać o tym zanim zdecydujemy się przejść na modną dietę!

Oceń ten post.

Podeślij znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj poprzedni wpis:
11 pomysłów na deszczową sobotę

Latem wyciągaliśmy z piwnicy rowery albo wybieraliśmy się na pobliskie kąpielisko. Problemy z zagospodarowaniem sobie wolnego weekendu nie istnieją przy...

Zamknij