Dieta na lato – co warto jeść?

Niezależnie od masy ciała i trybu życia wszyscy latem, a szczególnie w upalne dni odczuwamy spadek apetytu. Niektórzy mówią nawet, że nie są w stanie przy wysokiej temperaturze powietrza zjeść mięsa czy tłustej potrawy. Z łatwością za to przyswajamy to, co zimne i lekkostrawne. Można więc przyznać, że organizm sam dyktuje nam sposób żywienia na lato. Jeśli jednak brak ci pomysłów na posiłki, szukasz inspiracji i zastanawiasz się, jakie produkty włączyć w codzienną dietę, to świetnie trafiłeś!

Zimne posiłki – dlaczego warto je jeść?

Większość z nas mocno przywiązuje się do idei jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia. Zimą i jesienią jest wysoce wskazane, by spożywać potrawy o dużym ładunku energetycznym, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka. Nie bez przyczyny używamy wtedy takich przypraw, jak imbir, chili czy kurkuma. Jednak latem mechanizm wygląda zupełnie odwrotnie. Gdy za oknami panują wysokie temperatury, jedyne o czym myślimy to ochłodzenie ciała. Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku są zimne posiłki! Możesz serwować je nie tylko na śniadanie, ale także na obiad. Wystarczy odrobina pomysłowości. Co podać w porze lunchu na zimno?

-zupę w postaci chłodnika, na przykład litewskiego, ogórkowego czy hiszpańskiego gazpacho.

-sałatkę z różnych rodzajów sałat z dużą zawartością białka, np. łososia, sera feta, przyrządzonego wcześniej, grillowanego kurczaka.

Raw food

O tym, że surowe warzywa i owoce mają zbawienny wpływ na nasz organizm wie chyba każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym żywieniem. Jednak nie zawsze mamy ochotę i okazję ku temu, by je jeść, a już na pewno nie w dużej ilości. Lato jest idealnym czasem na wyrobienie sobie nawyku jedzenia warzyw i owoców na surowo w formie międzyposiłkowych przekąsek. W końcu to właśnie teraz trwa sezon na słodkie truskawki i czereśnie, maliny i jeżyny, a także ogórki gruntowe, pyszne, pachnące pomidory, kolorowe papryki czy jagody. Zamiast więc wyszukiwać dziwnych i drogich witaminowo-minerałowych bomb, takich jak jagody goji, nasiona chia, etc., warto sięgnąć po rodzime, pyszne pokarmy, które daje nam natura. Co podać na przekąskę?

-marchewki, pietruszki, seler naciowy, paprykę pokrojone w słupki, a do nich dipy – domowy hummus, sos czosnkowy na bazie jogurtu, salsa pomidorowo-cebulowa ze świeżych warzyw.

-sałatka capresse ze świeżych pomidorów ze zdrowym źródłem białka w postaci mozzarelli i listkami bazylii.

-koktajle! Ze wszystkich dostępnych aktualnie owoców – truskawki i jagody blenduj z jogurtem lub maślanką o właściwościach probiotycznych, które fantastycznie wpływają na nasze jelita. Morele, brzoskwinie, śliwki możesz połączyć z sokiem pomarańczowym, by stworzyć coś energetycznego i orzeźwiającego.

Woda i pokarmy z wysoką zawartością h2o

O tym, że latem trzeba pić wodę pamięta każdy. Trudno byłoby przeżyć upalny dzień bez uzupełniania poziomu płynów. Dlatego butelkę z wodą lub izotonikiem powinniśmy mieć zawsze przy sobie. Do diety letniej warto też włączyć produkty, które zawierają dużo wody i są naprawdę pyszne. Wspaniale sprawdzą się więc owoce egzotyczne takie, jak melony i arbuzy – idealny sposób na ochłodzenie się, a zarazem solidna dawka h2o. Cudowne właściwości mają też nasze polskie ogórki gruntowe, które nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem – zarówno w formie surowej, jak i lekko sfermentowanej, czyli w postaci ogórków małosolnych!

Fasolka, szparagi, bób, kalafior – idealny sposób na szybki posiłek

Brak pomysłu na obiad czy kolację? Fantastyczne będą rośliny o sporej zawartości białka, które aktualnie królują na stoiskach z warzywami. Fasolka szparagowa to klasyk, który idealnie pasuje do letniego obiadu, podobnie zresztą jak kalafior. Bób natomiast idealnie nadaje się na seans filmowy lub po prostu kolację. Gotuje się go szybko – około 10 minut, a jest pyszny, syty i bardzo zdrowy!

Letnia dieta to bogactwo kolorów i smaków, które czerpiemy z tego, co najlepsze, czyli z natury. Jeśli któryś z podanych wyżej składników umknął twojej uwadze, to koniecznie nadrób zaległości. Bycie fit o tej porze roku jest naprawdę łatwe, a może spodoba ci się i zostaniesz przy zdrowych nawykach na dłużej!

Dieta na lato – co warto jeść?
5 (100%) 1 vote[s]

Podeślij znajomym!

One thought on “Dieta na lato – co warto jeść?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Aktywnie w podróży

Wakacyjne wyjazdy to z reguły czas odpoczynku i przerwy od treningów. Jednak jeśli trwają więcej niż tydzień i oznaczają też...

Zamknij